Медот, како супер-храна се користел и се користи од безброј култури низ целиот свет повеќе од два милениума! Скоро и да нема дел во светот каде медот не се користи во рамките на здравата, лековита, и органска исхрана.

Неговиот вкус, како и здравствените придобивки го прават органскиот мед исклучително корисен, а бенефитите разноврсни. Затоа, како посветени производители на органски планински и ливадски мед, сметаме дека е добар момент да ви кажеме нешто повеќе за најголемите придобивки од конзумацијата на истиот. 

1. Природно Засладува

Медот може да се користи како замена за шеќер во многу храни и пијалоци. Содржи околу 69% глукоза и фруктоза, што е далеку подобро за вашето целокупно здравје отколку белиот шеќер. 

2. Ги Олеснува Кашлиците

Според истражување од 2012 година спроведено за 300 деца на возраст од 1 до 5 години за да се открие ефектот на медот врз ноќната кашлица и квалитетот на спиењето, медот може да биде подобар третман за кашлица и отежнато спиење поврзано со детските инфекции на горниот респираторен тракт отколку лековите.

3. Ја Зголемува Енергијата

Во една лажица мед има 64 калории. Затоа, многу луѓе го користат како природен извор на енергија. Од друга страна, една лажица шеќер има само 15 калории. Покрај тоа, јаглените хидрати во медот можат лесно да се претворат во гликоза, бидејќи е многу едноставно за телото да свари чиста и природна супстанција.

4. Ја Подобрува Меморијата

Според едно истражување, медот ја подобрува морфологијата на мозокот за подобрување на различните функции како учењето и меморија. Медот содржи полифеноли кои можат значително да ги подобрат функциите на мозокот поврзани со меморијата. Органскиот мед ги спречува дефицитите го зголемува формирањето на меморија на молекуларно ниво во мозокот, што резултира со подобра меморија. 

5. Ве Храни со Витамини и Минерали

Медот содржи многубројни и најразлични витамини и минерали кои го подобруваат здравјето и енергијата на човекот. Видот на витамини и минерали и нивната количина зависи од видот на цвет што се користи за пчеларството. Во најголемиот број на случаи, органскиот мед содржи витамин Ц, калциум и железо.

6. Делува како Одличен Антисептик

Поради своите антибактериски и анти-габични својства, медот често се користи како природен антисептик кај традиционалните лекови. Ин-витро тестовите врз различни видови на органски мед покажале моќна антибактериска активност дури и во присуство на бактерии отпорни на антибиотици кои предизвикуваат опасност по живот од инфекции кај луѓето. 

7. Претставува Ефективен Антиоксиданс

Според една студија за антиоксидантни својства на медот, медот го засилува нашиот имунитет затоа што има широко присуство на соединенија, кои се борат против стареењето и болестите. Органскиот мед содржи моќни нутриционистички својства кои се многу ефикасни во отстранувањето на слободните радикали од организмот. Ова го подобрува имунитетот на нашето тело во однос на многу хронични здравствени состојби. 

Сега кога ги знаете најголемите бенефити од конзумирањето на органски мед, сигурно се прашувате каде можете да го купите, особено во моменталната кризна состојба. 

Со тоа што ја изградивме првата е-продавница за мед во Македонија, ние и покрај предизвикувачката состојба со коронавирусот, го направивме органскиот мед широкодостапен на пазарот! 

На Floreo.mk, ќе најдете 100% органски мед собран од најчистите ливади и планини во Македонија, во атарот на селото Вепрчани во областа Мариово.

Кликнете овде за да го проверите нашиот избор на органски мед и производи. За повеќе информации за нашите производи, не двоумете се да не контактирате во секое време!

Избери здравје, избери Флорео!