Иако ги одгледуваме за нашиот превкусен мед, најважната улога на пчелите е да ги опрашуваат растенијата без кои нема да има модерно земјоделие и без кои многу растителни видови ќе исчезнат. Затоа, борбата за опстанокот на пчелите е исклучително значајна.

Едноставно, светот без пчели не може да се замисли. Без нив, ќе бидеме лишени од органскиот мед, од омилената шолја кафе, овошјето, слатките оброци, салатите, чоколадите, и сладоледите. 

Во потрага по нектар, пчелите се движат од цвет на цвет пренесувајќи зрна од полен од едно растение на друго во процес познат како опрашување.

Секој трет залак што го земаме доаѓа од растение кое се опрашува, а пчелите формираат 90% од инсектите што ги опрашуваат растенијата. 

На Денот на Пчелата, 20-ти Мај, да научиме нешто повеќе за овие мали суштества, клучни за нашето постоење, и како можеме да им помогнеме да преживеат.

 1. Постојат 20.000 видови на диви пчели во светот кои придонесуваат за опрашување. 
 2. Опрашувањето придонесува за една третина од светското земјоделско производство и опрашувачите можат значително да го зголемат приносот на земјоделските култури.
 3. Опрашувањето го подобрува и квалитетот на храната. Добро опрашено растение развива поголемо и поеднакво овошје. На пример, кружните јаболка.
 4. Пчелите придонесуваат за земјоделски култури кои обезбедуваат биогорива (канола и палмини масла), влакна (памук), лекови, фуражни производи за добиток и градежни материјали.
 5. Опрашувањето е одговорно за зголемувањето на плодот на многу растенија, вклучувајќи јаболка, портокали, манго, авокадо и многу зеленчуци. 

Денес, секоја личност може да придонесе за зачувување на пчелите и другите опрашувачи:

 • Засадете цвеќиња кои носат нектар за украсни цели на балкони, тераси и градини.
 • Купете органски мед и други производи од Флорео.мк.
 • Подигајте ја свеста кај децата и адолесцентите за важноста на пчелите и изразете ја вашата поддршка за пчеларите.
 • Зачувајте ги старите ливади – во кои има разновидни цвеќиња – и засадете растенија кои носат нектар.
 • Исечете ја тревата на ливадите само откако растенијата што носат нектар завршиле да цветаат.
 • Користете пестициди кои не му штетат на пчелите и прскајте на ветровито време, рано наутро или доцна во ноќта, кога пчелите се повлекуваат од цветовите.